Dobré víno sa rodí vo vinohrade. Jednoduchá pravda, niekto by povedal klišé. Na Slovensku nie je samozrejmosťou, že vinárstvo vlastní aj vinohrady a stará sa o pestovanie vlastného hrozna. Jedna skupina vinárov vykupuje víno a hrozno od dvorných dodávateľov, druhá skupina vinárov – vinohradníkov sa pracne stará o vlastné vinice. Slovenské vinárstvo Naše Vinohrady hrdo vyrába víno z vlastného hrozna . Obhospodarujú 150 hektárov vlastných viníc v Strekovskom vinohradníckom regióne a nadväzujú tak na tradíciu pestovania viniča, ktorá sa v tejto oblasti traduje až do 15. storočia.
Príbeh dobrého vína začína vždy vo vinohrade.
Vinice vinárstva Naše Vinohrady sa nachádzajú v obciach Nová Vieska a Rúbaň, v najteplejšej vinohradníckej oblasti na Slovensku. Základnou filozofiou vinárstva Naše Vinohrady je výroba vína z vlastného hrozna tam, kde sa zrodilo. Hroznu venujú osobitú pozornosť a s vinohradmi zaobchádzajú veľmi šetrne. Priaznivým podmienkam na pestovanie hrozna vďačí Strekovský vinohradnícky región aj vďaka najvyššiemu počtu slnečných dní v krajine.
Vo vinárstve Naše Vinohrady spracovávajú iba hrozno, ktoré si sami vypestovali.“ Keď sa ma niekto pýta, aká je práca vo vinohrade, alebo počúvam rôzne romantické predstavy o prechádzkach vo vinohradoch, často ľuďom hovorím.: Vinohradník je človek, ktorý je popálený mrazom, opršaný dažďom, opálený slnkom a ofúkaný vetrom. Skutočne je to tak. Skoré ranné vstávanie za každého počasia a práca vo vinici do západu slnka. Vinohrad je druhé manželstvo, záväzok na celý život. Výsledok však stojí za to. Najlepší svetoví vinári, vám zhodne povedia, že víno nie je len o pivnici, ale príbeh dobrého vína sa vždy začína vo vinohrade. Aj keď väčšina vinárov má prístup k najpokročilejším technológiám a modernému spôsobu výroby vína , nemusí ich nevyhnutne používať. Naše činnosti sú často iba základné. Hrozno redukujeme vo vinici, pričom pozorujeme a počúvame prírodu. Vína vyrábame tak, aby odzkradlovali vinicu, pôdu, odrodu a jej vek. Vo výsledku môžete vína z produkcie Naše Vinohrady ochutnať také, ako ich
Pokračovať v čítaní – zdroj článku
Príspevky z rovnakej kategórie:
- Nenašli sa žiadne