Štedrovečerné tradície starých mám: Ako slávili Vianoce naši predkovia

Už ďalšie „koronové“ Vianoce sú možno milou príležitosťou na oprášenie tradícií našich starých mám. Ktoré dodržiavate vy?

K štedrovečernému stolu si mali naši predkovia sadať vždy pomerení, museli vedieť odpustiť a požiadať o odpustenie. „Vždy si obliekli nové šaty a na stole bol obrus tkaný alebo vyšívaný bielou niťou,“ vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská. Cesnak a mak mali dôležitú úlohu, pripisovala sa im schopnosť odpudzovať démonické bytosti. Aj dnes sa ešte jedia ako predjedlo oplátky s medom a cesnakom. Podľa etnologičky k nám kapor a šalát prišli až po roku 1945. Poznáte zvyky, ktoré sa u nás dodržiavali predtým?

1. Šupina z kapra

Vkladá sa pod obrus počas štedrej večere. Šupina mala zabezpečiť peniaze v rodine na budúci rok a aby ich ešte viac pribudlo. Mnoho ľudí si šupinu dáva aj do peňaženky, aby sa im peniaze rozmnožili a bolo ich dostatok.

2. Orech v rohu

Takmer každý Slovák má na stole počas štedrej večere orechy, ktoré sa hádzali do kútov v byte alebo v dome. Zabezpečiť mali rovnakú.

3. Hviezdička v jablku

Náhodne sa vybralo jedno jablko, ktoré sa rozrezalo priečne na polovicu. Pokiaľ bola uprostred hviezda, znamenalo to pre rodinu šťastie a zdravie. Jabĺčko sa potom rozkrojilo tak, aby sa z neho ušlo každému členovi rodiny. Ak však bol stred v tvare kríža, rodinu čakala choroba alebo smrť

4. Cesnak na stole

Taktiež nemôže chýbať nikomu na stole. Ide o  najúčinnejší prírodný liek, ktorý má zabezpečiť rodine pevné zdravie počas celého nasledujúceho roka.

5. Umývanie vo vode

Umývanie sa vo vode s  peniazmi alebo jablkom by malo priniesť bohatstvo, zdravie a lásku.

6. Hádzanie topánky

Počas vianočných sviatkov hádzali slobodné dievčatá topánku za  hlavu smerom k  dverám. Pokiaľ špička smerovala k  dverám, išlo o  znamenie, že sa do  roka vydá. Ak však smerovala k dverám päta, dievča by zostalo rok slobodné.

7. Zákaz vyhadzovania

Zo stola počas štedrej večere sa nemohlo nič vyhodiť. Zvyšky z tejto večere pomáhali neskôr chorému dobytku. Každý musel byť najedený, inak by vystavil rodinu nebezpečenstvu.

8. Vianočné pečivo

Gazdiná ho musela mať dokončené pred východom slnka, aby bolo prichystané pre koledníkov. Kuchárka si po vymiesení cesta utierala

Pokračovať v čítaní – zdroj článku

Príspevky z rovnakej kategórie:

    Nenašli sa žiadne

Scroll to Top