Kontrolný zoznam cateringového vybavenia pre malé a veľké párty

Existuje niekoľko kľúčových častí cateringového vybavenia, pri ktorých by ste sa nikdy nechceli pristihnúť pri nedostatku, inak by ste mohli zničiť celú udalosť. Kým pre iných je nočnou morou prísť do kancelárie bez riadnych výkazov, nočnou morou kuchárov je prísť na podujatie bez lyžičiek a vidličiek. Je dôležité byť dobre zorganizovaný, aby sa zabezpečil úspech cateringu bez ohľadu na typ podujatia alebo príležitosti, či už ide o veľký obchodný obed alebo jednoduchú a intímnu svadobnú hostinu. Počas zhonu je príliš ľahké prehliadnuť niektoré veci, len aby ste sa dostali von načas, od koreničiek a slamiek až po koktailové obrúsky a čo je horšie, dokonca aj vidličky a steakové nože.

Ak budete servírovať formou bufetu, budete potrebovať viacero položiek, aj keď v ich umiestnení bude rozdiel a budete potrebovať aj niekoľko doplnkov.

Tento stručný sprievodca vám pomôže získať pokoj, ak prevádzkujete stravovacie zariadenie. Zahŕňa všetky veci, ktoré potrebujete na zabezpečenie malých aj veľkých funkcií. Samozrejme, môžete pridať aj ďalšie položky v závislosti od vašich osobných preferencií alebo osobitostí vašej firmy. 

Nápojová alebo kávová stanica

Stanice na prípravu kávy a iných nápojov budú potrebovať vlastné gastronomické vybavenie, ako napríklad zdroj horúcej vody, vzduchové kanvice na kávu a záložné zdroje kávy bez kofeínu pre ľudí, ktorí nie sú fanúšikmi kofeínu. Dôležité sú aj ľadové vane na studené nápoje. Budete tu potrebovať aj sortiment hrnčekov alebo šálok a pohárov na kávu. 

Môžete tiež pridať rôzne druhy kakaa a čajov a balenia mliečnych výrobkov a cukru. Malý odpadkový kôš niekde v blízkosti, kde môžu hostia vyhodiť svoje odpadky, je tiež príjemným prvkom, ktorý môže uľahčiť vášmu vlastnému personálu následné upratovanie. 

Bufetové stravovacie zariadenia

Ak budete servírovať formou bufetu, budete potrebovať viacero položiek, aj keď v ich umiestnení bude rozdiel a budete potrebovať aj niekoľko doplnkov. Je celkom bežné, že sa niektoré predmety pri usporiadaní bufetu náhodne rozbijú alebo spadnú. 

Napríklad strieborný príbor by sa mal ukladať do roliek. Budete tiež potrebovať ďalšie misky na neresenie a tiež palivové články pre misky na neresenie, aby ste mohli pokračovať. Palivové články potrebujú na naštartovanie zápalky alebo zapaľovač. A nezabudnite si zaobstarať aj veľmi dobrú umývačku riadu. Tento spotrebič nesmie chýbať vo vašej kuchyni.

Budete tiež potrebovať veľké lyžice a kliešte na servírovanie a aspoň jeden ostrý nôž. Budete tiež potrebovať dosku na krájanie pečeného hovädzieho mäsa, šunky alebo moriaka. Dôležité je tiež zabezpečiť, aby bola niekde nablízku zastrčená čistiaca utierka na okamžité upratovanie neporiadku. Samozrejme, na bufetové stoly sú potrebné aj dekorácie. 

Ak budete zabezpečovať stolovanie, budete potrebovať aspoň taniere na večeru, šalátové taniere a taniere na chlieb.

Servírovacie zariadenia 

Po tom, čo ste strávili čas prípravou týchto chutných jedál a osviežujúcich nápojov pre hostí, musíte sa uistiť, že im ich môžete správne doručiť. Nezabudnite na tieto servírovacie podnosy, džbány na vodu a autobusové vane. V skutočnosti môžete dokonca potrebovať ďalšie autobusové vane na odkladanie špinavého riadu po vyčistení každej porcie. 

Prestieranie stola

Ak budete zabezpečovať stolovanie, budete potrebovať aspoň taniere na večeru, šalátové taniere a taniere na chlieb. Ak budete podávať polievku, pridajte aj misky na polievku. 

Budete potrebovať aj poháre na vodu, poháre na víno, ak budete podávať víno, príbory a šálky na kávu spolu s podšálkami. Je tiež dobré mať po ruke ďalšie náčinie. 

Keďže to všetko nebudete dávať na holý stôl, budete potrebovať aj obrúsky, prestieranie a obrusy. Do atraktívnych držiakov alebo súprav môžete pribaliť aj drobné doplnky, ako sú korenie a soľ, maslo a cukor. 

Ak už vlastníte reštauráciu, cateringové služby sú skvelým spôsobom, ako zvýšiť predaj a rozšíriť počet zákazníkov.

Dodatočné položky

Existujú aj ďalšie praktické cateringové zariadenia, ktoré budete potrebovať na catering mimo pracoviska. Pravdepodobne budete potrebovať nejaké izolované nádoby na studené a teplé jedlo, či už budete podávať vonku alebo vnútri. Chladnička môže byť tiež skvelou alternatívou na chladené potraviny, ktorá vám pomôže ušetriť náklady.

Musíte mať so sebou aj vrecia na odpadky na špinavú bielizeň, ako aj jednorazové nádoby, ktoré môžete použiť na uskladnenie potravín. Čo vy viete, možno sa nájdu hostia, ktorí si budú chcieť vziať so sebou zvyšky jedla. Na to sa vám bude hodiť aj už spomínaný chladič. Nezabudnite na alobal, plasty, papierové uteráky, dezinfekčný prostriedok na ruky a jednorazové vrecia na odvoz odpadu a odpadkov. 

Koľko a v akom počte?

Jednou z najčastejších nástrah pri cateringu je slepá dôvera v počet osôb, ktoré nakŕmite, na slovo zákazníka. Väčšinou vám uvedú nejaké čísla, aj keď ešte nezapočítali všetky svoje RSVP. Vždy bude lepšie mať po ruke viac všetkého namiesto toho, aby ste ich mali v najkritickejšom čase. 

Príprava na najhorší možný scenár 

Takže aj po všetkých prípravách ste na niečo zabudli. Ak máte naozaj šťastie, podujatie sa môže konať v blízkosti vašej kuchyne alebo reštaurácie. Môžete jednoducho poslať niekoho, aby sa vrátil a vzal všetko, čo potrebujete, bez toho, aby si to niekto všimol. Ak máte ešte väčšie šťastie, môžete sa vrhnúť von a kúpiť niektoré chýbajúce časti v miestnom obchode. 

Ak však naozaj nemáte šťastie, možno si budete musieť vymyslieť presvedčivý príbeh o tom, že steakové nože vyšli z módy a v súčasnosti sú “in” nože na maslo. To by mohlo hostí nechať na pochybách, či je to vôbec pravda. 

Podstata

Uvedený zoznam sa môže zdať veľmi náročný. Nemožno však poprieť, že catering vám dáva perfektnú príležitosť vstúpiť do sveta reštauračného priemyslu bez toho, aby ste museli najprv vynaložiť veľké investície. Ak už vlastníte reštauráciu, cateringové služby sú skvelým spôsobom, ako zvýšiť predaj a rozšíriť počet zákazníkov. V každom prípade, ak budete mať k dispozícii všetko potrebné vybavenie na prípravu jedál, môže to mať veľký význam pre vaše prípravy.

Príspevky z rovnakej kategórie: